Vanaf 2023 producten en retailers verantwoordelijk voor eigen recycling

Wait what!? Veel bedrijven zijn hier nog niet van op de hoogte, maar vanaf 2023 introduceert de overheid de UPV. UPV staat voor: Uitgebreide Producten Verantwoordelijkheid. Dit houdt in dat producenten én retailers verantwoordelijk worden gehouden voor de inzameling en de recycling van het verkochte textiel.

Textielproducten zijn onmisbaar in het dagelijks leven. De keerzijde van deze markt is alleen dat deze ongelofelijk vervuilend is. Er wordt meer geproduceerd dan verkocht en al deze bedrijven doen het milieu enorm veel schade aan.

Zoals katoen dat steeds opnieuw wordt gewonnen als grondstof, pesticiden van de katoenplantages die het grondwater in trekken, olie om polyester te produceren, vervuild water dat in de rivieren wordt gedumpt na het verven, CO2 dat vrijkomt na het verbranden van kleding en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Om deze redenen wil de overheid de bedrijven verantwoordelijk stellen voor de eigen afvalstroom. Dit zodat bedrijven bewuster produceren en ook weer hun eigen rommel opruimen, om het zo maar te zeggen.

De overheid deelt net als wij de mening dat het allemaal wel iets verantwoorder kan, iets circulairder. Zo is de doelstelling van de overheid dat in 2025 50% van het afgedankte textiel wordt hergebruikt, dit in 2030 op 75% staat en in 2050 is het doel om volledig circulair te produceren.

Zo zijn wij hier alvast mee begonnen. Onze producten zijn volledig circulair en dus geproduceerd van oud textiel. Van jou oude (werk)kleding kunnen wij weer nieuwe kleding maken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met je ‘’afval’’?

Samen voor een duurzame toekomst!