OVERCircularity

Over Circularity

Hoe is Circularity ontstaan? Wij nemen je mee in het verhaal van Han Hamers, de eigenaar en oprichter van ons merk.

‘’Ik ben afkomstig uit Loon op zand, wat in de jaren vijftig en zestig bekend stond om de productie van schoenen. Na een drietal jaren handelen en importeren, kreeg ik bericht dat de producent in Italië zijn productiebedrijf ging sluiten. Zo kreeg ik de kans om onderdelen van dit bedrijf over te nemen en ging ik van start met een eigen productiebedrijf in onder andere; joggingpakken. 

In het jaar 1989 volgde er een joint venture in Polen, waar trainingspakken en jacks geproduceerd werden. De industrie verhuisde stap voor stap naar Azië en na een bezoek in India besloot ik om in Tirupur onze T- en poloshirts te laten produceren.

In 2014 werd in India een aanvang gemaakt met onderzoek naar het recyclingproces van snijafval en gebruikt textiel tot we in 2018 “proof on concept” hadden. Eind 2013 heb ik samen met mijn dochter Sally onze fabriek in Bangladesh geopend.

Een fabriek waarbij we in een lean proces werkten. Dit hield in: een leefbaar loon, correct HR beleid, en het produceren van een eerlijk product. Totaal andere uitdagingen dan datgene wat we aan ervaring uit India meenamen.

Mijn dochter was leidinggevende in de fabriek en stuurde de productie aan, terwijl ik in Nederland de verkoop verzorgde. We kregen erkenning van minister Ploumen voor onze menselijke aanpak, aandacht voor de mens, met name het door mijn dochter opgezette MVO vrouwenbeleid en het product.

In 2016 kwam hier een abrupt einde aan door een Isis aanslag op 1200 meter van ons appartement. Als vader en als ondernemer was het niet langer verantwoord om de fabriek open te houden en werd de fabriek gesloten.

Tijdens een vakantie in Toscane kwam in een discussie naar voren: “wat als we zelf machines zouden ontwikkelen, die het stikwerk volledig automatisch zouden verrichten en dit in Nederland op zouden zetten”. Na maanden onderzoek en vele vergelijkingen van productieprocessen in India-Bangladesh- Nederland. zijn we in 2018 begonnen met het ontwerpen van machines. In juni 2021 waren we zover, en betrokken we een pand in Etten Leur waar ondertussen het recycling- en spinproces is opgezet. Dit jaar (2022) worden onze eerste producten gesponnen en gebreid. 

Later dat jaar worden onze eigen volautomatische stiktafels geplaatst en gaan we beginnen met de productie van T-shirts. Het eerste volledig 100% circulaire geproduceerde product in Nederland. Er staan dagelijks bezoeken van klanten in de agenda. Klanten die worden ontvangen door ons verkoopteam. Klanten die het verschil willen maken. De dromen vanuit India en Bangladesh hebben een plek dichterbij gekregen, in Etten-Leur.

Benieuwd wie er nog meer bij Circularity werken of lijkt dit de ideale plek voor jou om te werken? Neem dan hier een kijkje op onze teampagina of ga naar de vacatures.