Overslaan naar hoofdinhoud

Onze geschiedenis

‘‘wat als we zelf machines kunnen ontwikkelen om textielproductie in Nederland weer terug te halen ?’’ – Han Hamers

Ik ben afkomstig uit Loon op zand, wat in de jaren vijftig en zestig bekend stond om de productie van schoenen. Na een drietal jaren handelen en importeren, kreeg ik bericht dat de producent in Italië zijn productiebedrijf ging sluiten. Zo kreeg ik de kans om onderdelen van dit bedrijf over te nemen en ging ik van start met een eigen productiebedrijf in onder andere; joggingpakken.

In het jaar 1989 volgde er een joint venture in Polen, waar trainingspakken, werkkleding en jacks geproduceerd werden. De industrie verhuisde stap voor stap naar Azië en na een bezoek in India besloot ik in 1991 om in Tirupur onze T- en poloshirts te laten produceren.

In 2014 werd in India een aanvang gemaakt met onderzoek naar recyclingprocessen. In eerste instantie om van snijafval nieuwe garens voor T-shirts te produceren. Een proces wat 4 jaar in beslag nam. Nadat we een “proof of concept” hadden door TuV goedgekeurd, werd een vervolgstap gemaakt: Verzamelen van gebruikt textiel, om vervolgens eenzelfde procedé te doorlopen.

In 2013 heb ik samen met mijn dochter Sally een productiebedrijf in Bangladesh opgezet. Een fabriek waarbij we in een lean proces werkten i.p.v. lange productielijnen. Een fabriek waar HR management hoog op de agenda stond: o.a. leefbaar loon i.p.v. minimumloon, kinderopvang, Engelse lessen voor de vrouwelijke medewerkers, management cursussen voor vrouwen, schoolgeld voor de kinderen van de medewerkers en het produceren van een eerlijk product.

Mijn dochter was leidinggevende in de fabriek en stuurde de productie aan, terwijl ik in Nederland de verkoop verzorgde.

We kregen erkenning van minister Ploumen voor ons “vrouwenbeleid”, opleidingen en mogelijkheden aandacht voor het menselijke. Het door mijn dochter opgezette MVO vrouwenbeleid en het product.

In juli 2016 kwam hier een abrupt einde aan door een Isis aanslag op 1200 meter van ons appartement. Als vader en als ondernemer was het niet langer verantwoord om de fabriek open te houden en werd de fabriek gesloten.

Hierna werd een discussie opgestart om productie in Nederland op te zetten: kunnen we de machines zo modificeren dat we in Nederland kunnen gaan produceren?

Na maanden onderzoek en vele vergelijkingen van productieprocessen in India-Bangladesh- Nederland, zijn we in 2018 begonnen met het ontwerpen van machines.

In juni 2021 waren we zover, en betrokken we een pand in Etten Leur waar ondertussen het recycling- en spin-, brei en snijproces is opgezet.

In 2024 worden onze eigen ontwikkelde volautomatische stiktafels geplaatst en gaan we beginnen met de productie van T-shirts. Het eerste volledig 100% circulaire geproduceerde product in Nederland.

Dagelijks vinden bezoeken van klanten plaats, die voorlopers willen zijn in de circulaire economie. Klanten die worden ontvangen door ons verkoopteam. Klanten die het verschil willen maken.

 

nl_NLNederlands